VERNIEUWING SYSTEEM VERGUNNING PARKEREN

  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Leestijd:2 minuten gelezen

In een aantal buurten in Heerlen geldt het zogenaamde vergunningparkeren. Bewoners kunnen daar een parkeervergunning aanvragen en voor bezoekers kraskaarten kopen. De gemeente Heerlen wil deze regeling graag verbeteren. Vergunningen moeten direct na aanvraag gebruikt kunnen worden en voor bezoekers moet betaald kunnen worden per minuut. Bovendien moet online aanvragen mogelijk zijn. Er loopt op dit moment een aanbesteding voor de aanschaf van een nieuw digitale parkeersysteem, dat dit allemaal mogelijk maakt.

Waarom extra mogelijkheden?

In 2016 is de parkeernota door de raad vastgesteld. Daar stond al in dat we de parkeermogelijkheden in Heerlen gaan digitaliseren en verbeteren. Op dit moment duurt het nog een aantal dagen voordat een eerste vergunningsaanvraag of een wijziging van een kenteken is verwerkt. Hierdoor kunnen bewoners een aantal dagen geen gebruik maken van hun vergunning. Dit proces willen we versnellen.

Daarnaast zijn de kraskaarten voor bezoekers nu alleen voor de duur van één uur te koop. Ook al blijft het bezoek maar 10 minuten, men moet toch een uur betalen. We willen graag naar een systeem waarbij exact de duur van het bezoek betaald kan worden. Tot slot willen we de mogelijkheid aanbieden om de vergunning online te regelen.

Wethouder Claessens: “Bewoners hoeven dan niet meer elke keer naar de gemeente te komen. Maar natuurlijk blijft voor mensen die geen computer hebben of die minder vaardig met een computer zijn ook de mogelijkheid bestaan om de aanvraag bij de gemeente te doen.”

Wanneer gaan de extra mogelijkheden in?

Op dit moment loopt de aanbesteding voor de aanschaf van het digitale parkeersysteem. We verwachten in april 2019 alles rond te hebben. De periode van april tot juli 2019 willen we gebruiken om de invoering van het nieuwe systeem op een goede manier samen met de inwoners voor te bereiden.

Voor bewoners in de vergunninggebieden blijft voorlopig dus nog alles hetzelfde. Vergunningen worden op de oude manier verlengd tot juli 2019. En de oude kraskaarten blijven ook gewoon geldig. Nieuwe kraskaarten zijn voorlopig nog verkrijgbaar bij de gemeente.