Je bekijkt nu Restauratie Romeins Badhuis afgerond

Restauratie Romeins Badhuis afgerond

  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Vanaf heden is het gerestaureerd Romeins Badhuis in het Thermen-museum Heerlen te bewonderen. Het afgelopen anderhalf jaar is het best bewaard gebleven Romeins gebouw van Nederland ingrijpend gerestaureerd en daarbij grotendeels teruggebracht naar de staat waarin het bij de eerste opgraving in 1941 is aangetroffen. Ook zijn delen gereconstrueerd zoals het er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien.

Bij de restauratie zijn materialen en technieken gebruikt zoals de Romeinen dat ook deden. Ontbrekende bouwstenen zijn uit Kunradersteen gekapt en replica’s van dakpannen en tegels zijn met de hand gemaakt uit lokale klei. Het is heel bijzonder dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toestemming gaf om dit archeologisch rijksmonument zo vergaand te restaureren. Wethouder Jordy Clemens is trots op het eindresultaat; “We hebben dit unieke complex niet alleen veilig gesteld voor toekomstige generaties, maar kunnen bezoekers nu ook beter laten zien hoe het badhuis en het Romeinse leven daaromheen er moet hebben uitgezien. Een eerste stap op weg naar een nieuw Romeins museum.”

Preview documentaire
Naast het gerestaureerde badhuis kunnen bezoekers in het Thermenmuseum ook een nieuwe presentatie over de restauratie zien en een preview van een documentaire die in de maak is over het hele archeologische onderzoek en restauratieproces. De restauratiewerkzaamheden zijn namelijk ook aangegrepen om archeologisch onderzoek te doen en meer informatie te verzamelen over het badhuis en het Romeins verleden van Heerlen. Deze resultaten worden begin 2019 verwacht.

Romeins Kwartier
De restauratie maakt deel uit van de ontwikkeling van het Romeins Kwartier in Heerlen waarbij archeologisch onderzoek gedaan wordt naar het badhuis en de omgeving van het badhuis, een nieuwe overkapping voor het museum gerealiseerd wordt, de Romeinse geschiedenis zichtbaar gemaakt wordt in de openbare ruimte en het Provinciaal Archeologisch Depot een nieuwe huisvesting gevonden heeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.