Grootschalige bomenkap op het Hesseleplein voorkomen

  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:1 reactie
  • Leestijd:2 minuten gelezen

De aangekondigde bomenkap op het Hesselleplein is van de baan. De gemeente Heerlen heeft in 2007 het besluit genomen om 1400 bomen te kappen vanwege veiligheidsredenen. Worteldruk leidt tot ongelijke stoepen en daardoor valgevaar. On passant werd mede gedeeld dat de bezuiniging op bomenonderhoud ook meegenomen was. In Heerlen, de groenste gemeente van Nederland staan meer dan 40.000 bomen. In het besluit van de gemeente was ook opgenomen dat, indien bomen gekapt moesten worden op markante stadsgezichten herplanting een vereiste was. De twee Lindeveld vertegenwoordigers bij het eerste oriënterende gesprek waren met stomheid geslagen toen werd vernomen dat het Hesselleplein geen onderdeel uitmaakte van de markante plaatsen in Heerlen. De gemeente was voornemens om 32 bomen, de buitenste bomen ring van het plein in de periode oktober 2018 – april 2019 te kappen. Gerichte actie naar het ambtelijk apparaat en het college van B&W heeft geleid tot een bezoek van betrokken ambtenaren aan ons plein. Inmiddels hebben we te horen gekregen dat:

• Het Hesselleplein is – en was gekenmerkt als markant stadsgezicht.

• Dat de worteldruk meevalt en dat van de kap en noodzakelijke herplanting wordt afgezien.

Dit is goed nieuws. Echter de discussie maakte ook duidelijk dat de levensduur van bomen niet onuitputtelijk is. Vroeg of laat zullen de bomen gekapt worden. Als er mensen zijn die ideeën hebben of – willen ontwikkelen hoe het Hesselleplein daarna aangeplant zou moeten worden, de Koerier is een geschikt medium om die plannen te ontvouwen. Negen bomen op de laan van Hövel tot Westerflier staan ook op de nominatie gekapt te worden om dezelfde redenen. Ook deze straat maakt onderdeel uit van het markante stadsgezicht van Heerlen. Eenzelfde soort actie heeft grote kans van slagen om de kap daar ook te voorkomen.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Kees Hond

    t Bomenbeleid in Heerlen slaat imo sowieso nergens op. Heb t idee dat de algemene bomendienst dat zelf mag uitzoeken en het personeel aan t werk moet houden, dus….kappen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.